Όλα τα παιδιά μαζεμένα σε ένα υπέροχο σεμινάριο

Οι πολεμικές τέχνες και όχι τυχαία έχουν λάβει τα σκήπτρα της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας από τα αρχαία χρόνια με μια διαχρονική παρουσία και δυναμική.

Σύγχρονες έρευνες στον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας έχουν δείξει τα οφέλη που μπορεί να έχει στον άνθρωπο η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες. Στον τομέα της ψυχικής υγείας οι πολεμικές τέχνες νοούνται ως μια «εκδραμάτιση» του εσωτερικού ψυχισμού και κατ΄ επέκταση διαχείρισης της εγγενούς επιθετικότητας του άνθρωπου. Για αυτό και είναι τόσο σπουδαίες αφού έχουν τη δύναμη να δημιουργούν ψυχικά ανθεκτικά παιδιά και έφηβους.

Για πολλά χρόνια υπήρχε η στάση ότι οι πολεμικές τέχνες γεννούν επιθετικότητα, μύθος που όχι μόνο έχει καταρριφθεί αλλά έχει αντιστρέψει αυτή την παγιωμένη στάση με θετικές εκπλήξεις!

Ας δούμε τους τομείς στην ανθρώπινη συμπεριφορά που έχουν διαπιστωθεί με έρευνες ότι συντελούν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας!

 

Συγκεκριμένα, το παιδί που ασχολείται από μικρή ηλικία με τις πολεμικές τέχνες:

  • Θωρακίζεται ψυχικά και διαμορφώνει τον εαυτό του.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία καταστάσεις και συμπεριφορές
  • Μαθαίνει να ελέγχει το συναίσθημα του θυμού ενώ εκπαιδεύεται στην αυτοπειθαρχία.
  • Μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης αντικοινωνικής συμπεριφοράς για τα παιδιά και τους εφήβους ενώ παροτρύνονται παιδιά με αντικοινωνική διαγωγή να συμμετάσχουν θεραπευτικά.
  • Χρησιμοποιεί το διάλογο για την επίλυση συγκρούσεων και όχι το σώμα όπως πολλοί θα πίστευαν
  • Αναπτύσσει το μαθησιακό του κόσμο και μαθαίνει να συγκεντρώνεται.
  • Προλαμβάνει ζητήματα σχολικού εκφοβισμού και λειτουργεί ως αρωγός σε όποιο παιδί χρειαστεί τη βοήθειά του.
  • Προστατεύει τον εαυτό του από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (αλκοόλ & ναρκωτικά)
  • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του.
  • Θέτει στόχους για το μέλλον και τη ζωή του.
  • Μπορεί την δυσκολία να την κάνει ευκολία και να προχωρήσει.

Η ψυχολογία επομένως των πολεμικών τεχνών δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα νέο πεδίο στο οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε προγράμματα σε παιδιά, εφήβους και γονείς με στόχο την ολιστική διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των ανθρώπων. Οι πολεμικές τέχνες δεν ωφελούν μόνο στο σώμα, στο πνεύμα αλλά και στην ψυχή καθώς φαίνεται πως ήδη αποτελούν το κλειδί για μια αρμονική ενήλικη ζωή.

Ο γονιός που επενδύει από νωρίς στις πολεμικές τέχνες μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα αφού από τον πρώτο κιόλας χρόνο θα δει διαφορά στις συμπεριφορές που υιοθετεί το παιδί του καθώς και στις μαθησιακές του λειτουργίες. Ο δάσκαλος των πολεμικών τεχνών είναι εκείνος που έχει τον τρόπο και τις τεχνικές να εκπαιδεύσει τα παιδιά και τους εφήβους και να τα βοηθήσει να υιοθετήσουν σωστά πρότυπα συμπεριφοράς! Προωθεί το ομαδικό πνεύμα και τον συναγωνισμό σε ένα ασφαλές πλαίσιο όπου τα παιδιά μπορούν να δράσουν και να εκφραστούν με σεβασμό και αγάπη!Πετάω μπάλες στα παιδιά ενώ τρέχουν