Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Krav Maga;
Αυτοάμυνα για την πραγματική ζωή! Το krav maga προέρχεται από το Ισραήλ δημιουργήθηκε σε συνθήκες πεδίου μάχης και προσαρμόστηκε πολύ αποτελεσματικά στην πραγματική ζωή στους δρόμους! Βασίζεται σε φυσικές ενστικτώδεις αντιδράσεις έτσι είναι εύκολο να το μάθεις και δύσκολο να το ξεχάσεις!
Κάνει για μένα το Κrav Μaga;
Βέβαια! Το Krav Maga κάνει για όλους καθώς προσαρμόζεται αναλόγως το φύλο την ηλικία και το σκοπό, και όλα αυτά μέσα από ένα διασκεδαστικό τρόπο εκμάθησης. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχεις όρεξη ,επιμονή, υπομονή και φυσικά να σε ενδιαφέρει να μάθεις να προστατεύεις τον εαυτό σου και όσους αγαπάς. Αν λοιπόν θέλεις να αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση, υγεία και να μάθεις ρεαλιστική αυτοάμυνα τότε ναι το Krav Maga είναι για εσένα!
Είναι το αυθεντικό Krav Maga αυτό που διδάσκεται;
Φυσικά! είναι το μόνο αυθεντικό. Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των δήθεν εκπαιδευτών και ομοσπονδιών χωρίς αναγνώριση και ημιτελή γνώση και εκπαίδευση. Επίσης υπάρχουν εκπαιδευτές που αφού εξασκήθηκαν στο αυθεντικό krav maga για πολλά χρόνια θεώρησαν ότι έχουν την ικανότητα να το εξελίξουν και να το προσαρμόσουν όπως εκείνοι νομίζουν δημιουργώντας ακόμα και δικές τους ομοσπονδίες. Η σχολές μας είναι επίσημες εκπρόσωποι της International Krav Maga Federation. Η IKMF είναι η πρώτη και η μoναδική παγκόσμια ομοσπονδία που ιδρύθηκε από το δημιουργό του συστήματος Imi Lichtenfeld. Ενώ μετά το θάνατό του διαχειρίζεται από τους πιο ικανούς Ισραηλινούς μαθητές του με επικεφαλή τον Master Avi Moyal σημερινό πρόεδρο της IKMF και έναν από τους τέσσερις μοναδικούς ανθρώπους στον κόσμο που ο Imi αυτοπροσώπως έδωσε τον τίτλο του Μaster. Όλοι οι προπονητές της IKMF διδάσκονται εντατικά από την υψηλόβαθμη ομάδα Ισραηλινών εκπαιδευτών (Global Instructor Team) G.I.T περνώντας από υψηλών απαιτήσεων εκπαίδευση. Ενώ για είναι ενεργοί και να διατηρούν το δίπλωμα του εκπαιδευτή περνούν από εξέταση ικανοτήτων κάθε χρόνο.
Πόσο καιρό θα πάρει για να γίνω καλός; (Πόσο καιρό θα μου πάρει για να πάω στο επόμενο επίπεδο;)
Στην αρχή της εκπαίδευσής σου θα μάθεις τα βασικά που είναι τα θεμέλια για οτιδήποτε άλλο. Το πρώτο επίπεδο (Practitioner 1) διαρκεί 3-6 μήνες. Κάθε επίπεδο μετά από αυτό είναι περίπου 5-6 μήνες, ανάλογα με το επίπεδο της δεξιοτεχνίας. Ο στόχος του Krav Maga δεν είναι να γίνεις δάσκαλος, ο στόχος είναι να μάθεις να υπερασπίζεσαι τη ζωή σου και πάνω από όλα να σκέφτεσαι. Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα θα μάθεις πράγματα που πιθανότατα θα σώσουν τη ζωή σου!
Χρειάζεται εμπειρία σε πολεμικές τέχνες; Αν έχω εμπειρία μπορώ να συμμετέχω στο τμήμα προχωρημένων;
Ο καθένας ξεκινά από την αρχή. Λόγω της μοναδικής φύσης του Krav Maga, τεχνικές που μπορεί να γνωρίζεις εδώ και χρόνια μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικές. Ακόμη και μια γροθιά είναι πολύ διαφορετική στο Krav Maga. Ξεκινώντας από την αρχή θα χτίσεις γερά θεμέλια που θα σου επιτρέψουν να προχωρήσεις και να εξελιχθείς μέσα από το σύστημα.
Είμαι γυναίκα μπορώ να κάνω Krav Maga;
Εννοείται πως ναι! Οι γυναίκες όπως και τα παιδιά εντάσσονται σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου από τους άντρες για αυτό και το έχουν και περισσότερη ανάγκη. Πέρα από τις συνηθισμένες απειλές αντιμετωπίζουν και κινδύνους σεξουαλικής φύσεως. Εκτός των άλλων θα αποκτήσεις μια πολύ καλή φυσική κατάσταση φτιάχνοντας παράλληλα ένα καλλίγραμμο σώμα και το κυριότερο θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και θα μάθεις τεχνικές επιβίωσης σε απειλητικές καταστάσεις.
Είναι το Krav Maga κατάλληλο για παιδιά;
Φυσικά! Αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια του τότε ναι είναι η καλύτερη επένδυση . Το παιδικό Krav Maga έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, όλες οι τεχνικές διδάσκονται μέσα από παιχνίδι έτσι το καθιστά κάτι ευχάριστο και διασκεδαστικό . Μέσα από την εκπαίδευση το παιδί είναι σε θέση να μάθει να αντιμετωπίζει προβλήματα ενδοσχολικής βίας, επιθέσεις από ενήλικες καθώς ακόμα και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Η εξάσκηση επίσης έχει στόχο να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή τους, να χτίσει αυτοπεποίθηση, σεβασμό και πειθαρχία.
Τι εξοπλισμός χρειάζεται; Υπάρχει συγκεκριμένη ενδυμασία;
Τίποτα παραπάνω από ρούχα γυμναστικής. Για τους άντρες απαραίτητο αξεσουάρ για λόγους ασφαλείας είναι το σπασουάρ για την προστασία των γεννητικών οργάνων. Υπάρχει φυσικά και η επίσημη περιβολή (Μπλούζα και T –shirt) με τα διακριτικά του Krav Maga και τις IKMF . Παντελόνι και μπλούζα απαιτείται μόνο στις εξετάσεις των επιπέδων.
Χρησιμοποιείτε σύστημα ζωνών; Ποιές είναι οι βαθμίδες εξέλιξης;
Όχι, χρησιμοποιούμε σύστημα patch. Εφόσον επιθυμείτε να εξεταστείτε , μετά την επιτυχή κατάκτηση του βαθμού σας , θα λάβετε ένα patch (αυτοκόλλητο) για το επίπεδο που έχετε εξεταστεί και το αντίστοιχο δίπλωμα. Το patch φοριέται στο παντελόνι σας και δηλώνει το επίπεδό σας. Υπάρχουν 18 επίπεδα στο Krav Maga: Practitioner από 1-5, Graduate από 1-5, Expert από 1-5 και Master από 1-3.
Είμαι λίγο μεγάλος/η για να ξεκινήσω και φοβάμαι.
Το Krav Maga είναι για τους ανθρώπους από 4-99 χρονών! Εξάλλου τα τμήματα δεν απαρτίζονται μόνο από νέους.Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να μάθεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου.
Έχω παραπάνω κιλά . Μπορώ να το κάνω;
Το ότι το Krav Maga είναι μια καλή γυμναστική , δεν πρέπει να σας φοβίζει! Όλες οι ασκήσεις που κάνουμε στην τάξη είναι τροποποιήσιμες ανάλογα τις ικανότητες του καθενός. Εάν για παράδειγμα τα push-ups είναι πάρα πολλά, μπορείς να τα κάνεις στα γόνατά. Αν το τρέξιμο βλάπτει τα γόνατά σου , κάνε γρήγορο περπάτημα . Μιλήστε με τον εκπαιδευτής σου ώστε να γνωρίζει τα όρια σου , και θα σου προτείνει τροποποιήσεις. Το Krav Maga θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις φυσική κατάσταση και υγεία.
Έχω παλιά τραύματα. Είναι ασφαλές; Μπορώ να συμμετέχω;
Εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει φυσικά και ναι. Το μάθημα προσαρμόζεται στον καθένα ξεχωριστά. Ακούστε το σώμα σας. Αν πονάει μη το κάνετε! Σε καμία περίπτωση δεν θα χειροτερέψει ο τραυματισμός από τις προπονήσεις ,καθώς όλες οι ασκήσεις  γίνονται κάτω από την επίβλεψη πιστοποιημένου εκπαιδευτή.
Είμαι πάρα πολύ αδύνατος. Να ξεκινήσω;
Ένας λόγος παραπάνω για να μάθεις πώς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου! Αν είσαι αδύνατος , είσαι ένας μεγάλος στόχος. Οι επιτιθέμενοι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν κάποιον που είναι βέβαιο ότι μπορεί να εξουδετερώσουν. Δείξτε τους ότι δεν είστε τόσο ανίσχυροι όσο μπορεί να πιστεύουν!
Γίνονται ιδιαίτερα μαθήματα;
Υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης.