Τι είναι το Krav Maga;

Ας αρχίσουμε από το βασικό ερώτημα λοιπόν: Τι είναι και τι προσφέρει το Κrav Maga. Το Krav Maga αποτελείτε από ένα σύστημα πρακτικών και τακτικών αυτοάμυνας  που σκοπό έχει να διδάξει στους ασκούμενους  πώς να αναγνωρίζουν , να αποφεύγουν  και να αντιμετωπίζουν κάθε είδους φυσικές επιθέσεις που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην πραγματική ζωή.Το Krav Maga δεν είναι πολεμική  τέχνη ούτε μαχητικό άθλημα γιαυτό και δεν έχει κανόνες. Οι αντεπιθέσεις είναι ταχύτατες και πλήττουν τον επιτιθέμενο κυρίως σε ευαίσθητα σημεία (γεννητικά όργανα, μάτια , γόνατα , αυχένας). Δημιουργήθηκε στο Ισραήλ και η μετάφρασή του είναι  “μάχη επαφής”.

 

Σαν βασικό του στόχο, το σύστημα αυτό έχει να προετοιμάσει τους μαθητές του στους τομείς της αυτοάμυνας, στις ικανότητες της μάχης και της αναμέτρησης, όπως επίσης και στην ικανότητα του να υπερασπίζονται τρίτα πρόσωπα.

Οι τεχνικές τις οποίες αναπτύσσει διαφέρουν αρκετά από κάποιες που θα συναντήσετε στα πεδία των υπολοίπων πολεμικών τεχνών, κυρίως λόγο της μεγάλης τους πρακτικότητας και εφαρμογής σε αληθινές συνθήκες τις οποίες μπορεί να βρεθεί ο κάθε άνθρωπος.

Με βάση ακριβώς αυτή τη δομική λογική είναι που το σύστημα αυτό και η προσεγγίζει την ιδέα της εκπαίδευσης, ξεκινώντας βέβαια από τη ξεχωριστή διδακτική μεθοδολογία και το εκπαιδευτικό σύστημά του, τα οποία επιτρέπουν στον ασκούμενο να χρησιμοποιεί  φυσικές ενστικτώδεις κινήσεις  και όχι πολύπλοκες λαβές . Αν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις βασικές αρχές που διέπουν τον τρόπο σκέψης του Krav Maga, αυτές θα ήταν η αποτροπή, η αποφυγή, η διαφυγή και η υπεκφυγή από μια επίθεση. Δηλαδή, η αποτελεσματικότερη δυνατή εξασφάλιση της ακεραιότητας της δικής μας και αυτών που επιθυμούμε να προστατεύσουμε. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με την, μετά από την απαιτούμενη εξάσκηση προφανώς, διαδικασία της αρίστευσης σε ρίψεις και ανατροπές προς όλες τις κατευθύνσεις και γωνίες, επιθέσεις και αντεπιθέσεις που εκτελούνται από όλες τις θέσεις και τις στάσεις, με όλους τους ρυθμούς και προς όλους τους στόχους, αποστάσεις, μήκη, γωνίες, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο είναι και η εκμάθηση της χρήσης όλων των καθημερινών, άμεσα προσβάσιμων αντικειμένων με σκοπό την αυτοάμυνα.
Με βάση το σύστημα αυτό, θα μάθετε πως να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας από άοπλες(γροθιές, λακτίσματα, λαβές και κάθε είδους χτυπήματα) αλλά και ένοπλες (μαχαίρι και διάφορα κοφτερά αντικείμενα, ραβδιά, καθώς και πυροβόλα όπλα) επιθέσεις από έναν ή πολλαπλούς επιτιθέμενους αλλά και σε κάθε πιθανό περιβάλλον, σε όλους τους πιθανούς(ανοιχτούς και κλειστούς) χώρους, ακόμα και στο νερό.  Το Krav Maga λοιπόν είναι το κατάλληλο σύστημα που σας προσφέρει την ικανότητα να υπερασπίζετε τον εαυτό σας απέναντι σε κάθε μορφής φυσική βία, σε μια διαδικασία που μπορεί να σας προσφέρει μια τεχνική, φυσική και νοητική ανάπτυξη.