Ιστορία του Krav Maga

Η ιστορία του Krav Maga ξεκινάει στα μέσα του 20ου αιώνα από τον γεννημένο και μεγαλωμένο στην Μπρατισλάβα, Ίμι Λίχτενφελντ, γιο αξιωματικού της αστυνομίας αλλά και ακροβάτη του τσίρκου, ο οποίος έβαλε σαν πρώτο στόχο του την δημιουργία ενός συστήματος κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη άμυνα των πολιτών από διάφορες απειλές.

Κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία, ο Ίμι είχε εντυπωσιακές επιδόσεις σε διάφορα αθλήματα, όπως η πυγμαχία και η πάλη, ενώ είχε μεγάλη τριβή και με διάφορες πολεμικές τέχνες. Όταν οι φασιστικές αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να εξαπλώνονται στη Πολωνία, τρομοκρατώντας τις εβραϊκές κοινότητες, η οικογένειά του Ιμι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει προς την περιοχή της Παλαιστίνης, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ. Με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, η Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας (IDF) ανέθεσε στον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία σε διάφορες ομάδες όπως οι Χαγκανά, Παλμάκ και Παλγιάμ.

Καθ΄όλη την πορεία της καριέρας του στις ένοπλες δυνάμεις, η οποία κράτησε κοντά στα 20 χρόνια, ο Ίμι, ως επικεφαλής υπεύθυνος της ΙDF στην εκπαίδευση στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και με βάση την εμπειρία που συσσώρευσε μέσα στα χρόνια, το σύστημα του Krav Maga. Καθιστώντας το τελικά το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για ολόκληρο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και όλες τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ίμι δημιούργησε το Krav Maga προκειμένου να μπορέσει να εκπαιδεύσει εξίσου τους γυμνασμένους, όσο και τους οπλίτες που δε βρίσκονταν σε τόσο καλή φυσική κατάσταση. Για αυτό το λόγο, σκοπός του ήταν να αναπτύξει ένα εύκολα κατανοητό σύστημα, το οποίο να βασίζεται σε ενστικτώδεις κατά βάση κινήσεις, οι οποίες να είναι εύκολα εφαρμόσιμες από όλους και όχι να απαρτίζεται από δυσνόητες και δύσκαμπτες κινήσεις και τεχνικές που απαιτούν μακρόχρονη εκπαίδευση.

Με την αποστράτευση του από την IDF στα 1964, ο Ίμι στρέφει την προσοχή του στην εκμάθηση του Krav Maga σε πολίτες, αλλά και σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού. Από τότε,βρίσκεται σε μια συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη, αρχικά από τον ίδιο τον Ίμι αλλά και μέσα στους κόλπους της ομοσπονδίας της IKMF στη συνέχεια, καθιστώντας το σύστημα συνεχώς ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των καιρών.