Κάθε φορά , όταν λέω στους ανθρώπους για την κατάρτιση αυτοάμυνας πάντα  θα υπάρχει κάποιος που να μου λέει ότι δεν υπάρχει σύστημα πολεμικών τεχνών που μπορεί να σας προετοιμάσει πραγματικά για την πραγματική ζωή. Υποστηρίζουν ότι επειδή τα συστήματα όπως  το Κrav  Μaga χρησιμοποιούν  ασκήσεις προσομοίωσης δεν είναι ακριβώς το ίδιο.Πολλαπλοί επιτιθέμενοι.

Συνήθως αυτές οι αντιρρήσεις προέρχονται από   εκπαιδευόμενους αλλά και επαγγελματίες σε άλλα μαχητικά αθλήματα  όπως grapplers ή boxer  . Υποστηρίζουν ότι έχοντας να αντιμετωπίσετε  έναν πραγματικό αντίπαλο που έχει τη θέληση   να κερδίσει, μπορείτε να πάρετε μια πιο ρεαλιστική εκπαίδευση για τον “πραγματικό κόσμο” .

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό για μια στιγμή …

Η νοητική κατάσταση

Κατά την εκτίμησή μου, το 90% της εκπαίδευσης στην αυτοάμυνα έχει να κάνει με την εγρήγορση και την νοητική κατάσταση του αμυνόμενου. Έχοντας κατά νου την ύπαρξη πολλαπλών   επιτιθέμενων , ενός όπλου ή ακόμη και της πιθανότητας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να πάει άσχημα  όλα αυτά είναι  παράγοντες που μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε ένα σενάριο αυτοάμυνας.

Συστήματα όπως το Krav Maga  εισάγουν άγχος σε ασκήσεις για να συνηθίσετε  ότι στην πραγματικότητα , σε περίπτωση αυτοάμυνας δεν θα είναι στο 100% η φυσική ή η διανοητική ικανότητα σας. Η λεγόμενη αδρεναλίνη, θα σας αναγκάσει να ανταποκριθείτε ενστικτωδώς. Οι ασκήσεις έντονου στρες θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε το φυσικό ένστικτό σας ( το οποίο  είναι συχνά απλά να παγώσετε) ώστε να  είναι πολύ πιο επωφελής για σας σε μια πραγματική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σημεία, δεν υπόκειται σε κανόνες

Είχαμε μια σειρά ειδικευμένων με μαύρες ζώνες σε άλλες τέχνες που έρχονται  στις σχολές μας. Είναι συνήθως πολύ καλοί μαχητές σε μάχες  ένας εναντίον ενός. Αλλά τοποθετώντας τους σε μία από τις πολλές ασκήσεις πολλαπλών επιτιθέμενων βρίσκονται  γρήγορα σε δυσμενή  θέση και  καταλήγουν να δέχονται  επιθέσεις από πίσω, κάτι  το οποίο θα έληγε γρήγορα και  άσχημα για αυτούς σε έναν πραγματικό καβγά.

Το πρόβλημα είναι ότι η αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει με  αθλήματα σημείων (πυγμαχία, kick box, κτλ.) ή το ελεύθερο sparring. Oι ασκήσεις σε αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να οικοδομήσετε την τεχνική και τη στρατηγική, αλλά μόνο ενάντια σε έναν αντίπαλο. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες για τον αγώνα. Ζυγίζει  ο ένας τον άλλον, κρατάει αποστάσεις και ψάχνει για ένα άνοιγμα ώστε να κερδίσει σημείο.

Αυτό δεν είναι αυτοάμυνα.

Στην πραγματική αυτοάμυνα ο αμυνόμενος έχει το πλεονέκτημα  ότι ο εισβολέας δεν ξέρει αυτός ή αυτή τι πρόκειται να κάνει. Και όταν διδάσκετε  μία  άμυνα δεδομένο είναι ότι δεν προορίζεται να είναι ανταπάντηση για χάρη του ¨εγώ¨ ή του κοινωνικού φαίνεσθαι . Έχει να κάνει  πολύ συχνά με ζωή ή θάνατο και  απαιτεί μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και εστίαση.

Αυτό δεν κάνει την εκπαίδευση στις προαναφερθείσες πολεμικές τέχνες άχρηστη για λόγους αυτοάμυνας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί  ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο παραμέτρων – ένα όπου υπάρχουν πολλαπλοί επιτιθέμενοι  με όπλα( μαχαίρι , stick) και όπου μπορείτε να ξεκινήσετε από μειονεκτική θέση.

Καλύτερα να χτίσουμε παρά να γκρεμίσουμε

Ένα από τα πράγματα που θαυμάζω στο  Krav Maga είναι η εστίαση στο να μπορεί κάποιος να είναι ικανός  και σε θέση να υπερασπιστεί τον  εαυτό  του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και ενώ αυτό ακούγεται απλό στη θεωρία, δεν ξεκινάνε όλοι με τις ίδιες φυσικές ικανότητες και ταλέντα. Η εκπαίδευση πρέπει να διαφοροποιηθεί μεταξύ των πολλών  επιπέδων δεξιοτήτων και την εμπειρία του καθενός και πρέπει να είναι αρκετά ασφαλής ώστε να επιτρέψει στους μαθητές  να έρθουν και στο  επόμενο μάθημα.

Η αστυνομία και οι στρατιωτικές μονάδες το γνωρίζουν αυτό καλά. Δεν χρειάζεται να πυροβολήσουν κάποιον πραγματικά ώστε να ξέρουν πώς να πυροβολήσουν κάποιον.

Η εκπαίδευση στην αυτοάμυνα  λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Διαφορετικές ασκήσεις εκπαιδεύσουν διαφορετικές πτυχές του εαυτού της άμυνας χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας ώστε να εξασφαλίζετε ότι όλοι είναι εντάξει για να πάνε  στη δουλειά τους την επόμενη μέρα. Μπορεί επίσης να σας ωθήσει  πέρα ​​από τα σωματικά όριά σας. Μπορείτε ακόμη και να αποκτήσετε μερικούς τυχαίους μώλωπες, αλλά δεν είναι τίποτα που δεν μπορείτε να χειριστείτε. Είναι όλα μέρος του τι σας κάνει πιο σκληρό/ή και πιο έτοιμο/ή να αντιμετωπίσετε  μια πραγματική  βίαια σύγκρουση.

 

Share